Thursday, 22 September 2011

Kenyataan Dr Brian McDonald

Dr Brian McDonald semakin KANTOII... Anwar makin hilang akal...

Perbicaraan kes liwat Dato’ Seri Anwar semakin menarik semalam apabila pendakwaraya mempersoalkan ‘kejujuran’ saksi pembela yang merupakan ‘pakar’ DNA dari Australia, Dr. Brian McDonald.


Bagaimanapun Dr. Brian berkali-kali mengelak kejujurannya dipersoal dengan menganggap yang ianya tidak relevan.

Sebelum ini, apabila disoalbalas oleh pihak pembela, Dr. Brian telah memperlekehkan kepakaran tempatan dan dengan yakin mencadangkan bahawa pakar tempatan telah melakukan kesilapan dalam pengambilan sampel DNA.

Namun, apabila transkrip mengenai perkara tersebut dibacakan, beliau terpaksa akur bahawa kenyataannya sebelum ini adalah silap.

Dr. Brian mungkin mempunyai mentaliti barat yang tipikal iaitu memandang rendah terhadap bangsa Asia dan menyangka beliau pasti dapat menghadapi apa jua ‘serangan’ pendakwa berbangsa Asia dan lebih lagi, berbangsa Melayu yang sering digembar-gemburkan oleh sesetengah kaum minoriti Malaysia yang kini bermastautin di Australia sebagai bodoh dan malas.

Justeru itu, beliau telah datang ke mahkamah dalam keadaan tidak bersedia dengan asakan soalan secara terperinci oleh pihak pendakwa serta gagal membuat kerjarumah dengan baik.

Kini, peguamcara Datuk Mohd Yusoff Zainal Abidin telah membuktikan bahawa Dr. Brian sebenarnya tidak punya kelayakan untuk bercakap apatah lagi mempertikaikan kepakaran mengenai DNA.

Ini kerana beliau hanyalah pakar patologis dan bukanlah pakar DNA. Malah sebelum ini mahkamah Brunei dan Australia juga pernah mengenepikan kenyataannya akibat tiada kelayakan.

Dr.Brian juga didapati tidak tahu menahu mengenai prosedur bahawa makmal perlu diestradisi setiap 2 tahun. Ini menunjukkan betapa ceteknya pengetahuannya mengenai DNA.

Ternyata, Dr. Brian tersalah sangka bahawa dirinya lebih hebat dari pakar-pakar tempatan hanya dengan berbekalkan pengalaman dalam bidang ‘paternity test’ iaitu untuk menentukan ibu atau bapa dalam kes kekeluargaan.

Itupun kali terakhir beliau melakukan ujian DNA ialah 7 tahun yang lalu sedangkan teknologi dan prosedur mengenai DNA begitu pantas berkembang maju dan berubah-ubah.

Persoalannya, kenapakah peguam-peguam Anwar yang kononnya bijak lagi tersohor telah memilih Dr. Brian sebagai saksi pakar? Apa agaknya yang difikirkan mereka?

Bagaimana peguam-peguam hebat ini gagal menyelidik latarbelakang beliau sedangkan pihak pendakwa dengan mudah dapat ‘menelanjangkan’ beliau hanya dengan beberapa soalan?

Apakah pihak pembela benar-benar terdesak sehingga sanggup mengambil risiko mempertaruhkan saksi yang tiada kredibiliti? - FMT

Sumber- Media Permatang Pauh

0 comments:

Post a Comment

Ikuti Blog Ini

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons