Saturday, 10 September 2011

Caj Perkhidmatan 6 Peratus Tiada Kaitan Dengan Pilihan Raya - Awang Adek

Tuduhan sesetengah pihak kononnya cukai perkhidmatan 6 peratus yang akan dikenakan ke atas pembelian tambah nilai prabayar, pek atau kad SIM adalah untuk UMNO membiayai pilihan raya umum kelak, amat tidak bertanggungjawab.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin berkata, dakwaan itu tidak benar sama sekali dan tiada kaitan langsung dengan pilihan raya.

“Ia satu tuduhan melulu dan tidak waras,” katanya kepada pemberita pada majlis sambutan Aidilfitri di Pejabat Pelajaran Daerah (PPD), Tangok, di sini, hari ini.

Awang Adek yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan yakin syarikat-syarikat berkenaan akan mengambil tindakan bijak sesuai dengan saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mahukan pihak terbabit menimbang semula keputusan itu.

Katanya, jika cukai itu tidak dikenakan ka atas pengguna, syarikat-syarikat berkaitan masih mampu meraih keuntungan.

Awang Adek berkata, jika syarikat-syarikat terbabit menyahut saranan Perdana Menteri itu, mereka bukan sahaja dapat membantu kerajaan merangsang ekonomi negara tetapi juga akan disanjungi pengguna.

"Jika berlaku sebaliknya mereka seolah-olah membelakangi kerajaan,” katanya. — Bernama

Anwar Ibrahim Bayar Kepada WiKiLeaks?


Pendedahan bahawa wujud pihak tertentu yang membayar laman web WikiLeaks supaya menyiarkan berita kes liwat melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai konspirasi kerajaan membuktikan Ketua Pembangkang itu semakin terdesak untuk memulihkan imejnya yang sudah tercalar.

Bekas Setiausaha Sulit Anwar, Anuar Shaari tidak terkejut dengan pendedahan tersebut kerana percaya situasi yang sedang dihadapi Anwar memungkin beliau mengambil apa sahaja tindakan untuk memulihkan kembali imejnya.

"Saya tidak terkejut dengan pendedahan tersebut kerana situasi Anwar yang sangat terdesak ketika ini. Beliau sendiri tahu bahawa imejnya sangat teruk sekarang, orang ramai juga mula sedar dengan sikap putar alamnya.

"Jadi tidak hairan sekiranya beliau menggunakan media antarabangsa seperti WikiLeaks untuk membantu memulihkan imej dengan mewujudkan pelbagai cerita dongeng serta fitnah terhadap kerajaan serta Perdana Menteri semata-mata untuk mengalihkan perhatian umum.

"Tambahan pula, beliau mempunyai sumber kewangan yang luar biasa sehingga membolehkannya mengawal media luar," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas pendedahan yang dilakukan salah seorang pengasas Parti Keadilan Rakyat (PKR), Ng Lum Yong bahawa terdapat pihak tertentu yang membayar laman web WikiLeaks supaya portal itu menyiarkan berita mengenai kes liwat melibatkan Anwar sebagai satu konspirasi kerajaan dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Lum Yong juga mendakwa bahawa beliau mempunyai bukti tentang perkara tersebut dan sedia mendedahkan kepada umum apabila tiba masanya.

Pengerusi Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamidzun Khairuddin juga sependapat dengan menyatakan bahawa pendedahan tersebut membuktikan bahawa Anwar serta pembangkang semakin terdesak dan telah ketandusan idea.

"Mereka menggunakan Wikileaks sebagai saluran untuk menarik perhatian negara luar walaupun kita sendiri sedar bahawa laporan portal berita berkenaan tidak boleh terlalu dipercayai," jelasnya.

Sementara itu, Yang Dipertua Pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwandin Hamzah pula berkata, sudah menjadi kebiasaan Anwar menuduh kerajaan sebagai dalang di sebalik masalah moral yang dihadapinya.

"Setiap kali timbul isu baru membabitkan masalah moralnya, Anwar pasti akan menuduh kerajaan sebagai dalangnya kerana ini merupakan strategi beliau untuk mengalihkan perhatian rakyat terhadap masalah yang dihadapinya," ujarnya.

-Utusan Malaysia

Siapa Akan Ganti MB Kedah Azizan Abdul Razak?

Isu spekulasi penggantian Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang mula suam-suam kuku kini dipanaskan kembali dengan desas-desus exco kanan Datuk Phahrolrazi Mohd Zawawi yang dikatakan calon pilihan jika berlaku kekosongan jawatan tersebut.

Walaupun dua lagi exco – Datuk Amiruddin Hamzah dan Datuk Mohammad Taulan Rasul – turut berada dalam senarai itu, Phahrolrazi (kiri) yang juga ADUN Pengkalan Kundor dikatakan menjadi calon pilihan jika wujud keperluan berbuat demikian.

Bahkan, wujud cakap-cakap yang Azizan dikatakan diberi masa untuk terus menjalankan tugasannya sebagai biasa kecuali jika terdapat halangan yang tidak dapat dielakkan seperti masalah kesihatan.

Bagaimanapun, demi kelancaran pentadbiran kerajaan Kedah, PAS tentunya tiada pilihan sekiranya Azizan sakit, khususnya dalam menghadapi pilihan raya umum yang akan datang.

Ini kerana, tugas mempertahankan penguasaannya di negeri itu amat penting bagi PAS yang pertama kali menawan Kedah tiga tahun lalu, selepas mencuba dalam sebelas kali pilihan raya umum sebelumnya.

Phahrolrazi yang juga timbalan pesuruhjaya I PAS Kedah dan yang dipertua PAS Kuala Kedah dilihat berada dalam kedudukan terbaik bagi mengambil alih teraju pemerintahan negeri berdasarkan hirarkinya itu.

Amiruddin, 49, adalah ADUN Anak Bukit yang memegang portfolio jawatankuasa industri dan pelaburan, pertanian dan industri asas tani, bioteknologi, pembangunan luar bandar dan basmi kemiskinan.

Di peringkat PAS negeri, beliau - yang juga seorang jurutera dalam bidang sivil - memegang jawatan bendahari.

Perkembangan baru ini dilihat susulan masalah kesihatan yang dialami Azizan sehingga dikatakan tidak dapat memfokuskan kepada pentadbiran kerajaan negeri.

Manakala Mohamad Taulan pula adalah ADUN Tokai, memegang portfolio jawatankuasa agama, pelajaran dan koperasi.

Beliau juga seorang peguam, ahli jawatankuasa perhubungan PAS Kedah dan yang dipertua PAS Pendang.

Pada 1 Ogos lalu, Azizan (kanan) dimasukkan ke Institut Jantung Negara (IJN) di Kuala Lumpur selama 15 hari bagi mendapatkan rawatan kesihatan dan pemeriksaan jantung.

Bagaimanapun, ketika isu itu mengejutkan banyak pihak di kala sambutan Aidilfitri, Azizan muncul bertenaga menolak cadangan supaya jawatannya diberikan kepada pemimpin lain atau diwujudkan jawatan timbalan menteri besar.

Beliau juga dilapor menegaskan beliau berada dalam keadaan lebih sihat dan mampu menjalankan tanggungjawabnya mengurus negeri dengan sempurna selepas menuruti nasihat doktor supaya berehat.

Bagaimanapun, tiada maklumat sama ada PAS di peringkat pusat sudah membincangkan soal penggantian itu. Setakat awal bulan ini, perkara itu, menurut Ketua Penerangannya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, tidak dibincangkan.

Cukup dua minggu selepas Azizan dibenarkan keluar wad, kontroversi sekitar kedudukan Azizan meletus apabila sebuah harian berbahasa Inggeris melaporkan kepimpinan PAS sedang mengatur langkah bagi menggantikannya.

-Malaysiakini

Antara Silap & Sial

Antara masalah yang paling besar melanda UMNO-BN ialah bersikap terlalu korporat. Semua orang nampak macam mana UMNO-BN yang menjadi tulang belakang kerajaan sekarang, melihat laba besar. Dalam keadaan ekonomi kurang memuncak, UMNO-BN dan para pembesarnya sibuk membicarakan tentang pelaburan yang masuk ke dalam negara.


Memang benar, pelaburan amat penting kepada negara ini. Segala prasarana dan insentif serta inisiatif diperlukan bagi mengekalkan pelabur-pelabur sedia ada mahupun menarik pelabur-pelabur baru. Secara mudahnya, lagi banyak pelabur, lagi terjaminlah pendapat rakyat. Dan secara mudahnya juga, lagi banyak pelabur, bermakna rakyat akan memperolehi pendapatan tinggi.

Namun itu hanya di atas kertas. Masalah dan sikap sebenar kerajaan dalam hal ini seringkali berbolak-balik. Dalam usaha meningkatkan pendapatan rakyat dan mewujudkan pendapatan tinggi untuk rakyat, kerajaan terpaksa pula membawa masuk lebih ramai pekerja-pekerja dari luar yang sebahagian besarnya adalah pekerja-pekerja tidak terlatih.

Lebih malang lagi apabila pendapatan tinggi yang diuar-uarkan sebenarnya tidak menjadi kenyataan kerana kecenderungan pihak pelabur dan pengilang-pengilang menggunakan tenaga buruh yang lebih murah yang datangnya dari negara-negara luar. Isu yang menjadi duri dalam daging iaitu kedatangan pendatang asing yang tidak terhitung jumlahnya dan seolah-olah tiada kawalan, menambahkan lagi PEMBOHONGAN PENDAPATAN TINGGI yang dicanangkan.

Rakyat seringkali dihadapkan dengan pelbagai isu-isu politik yang sebenarnya kalau dilihat secara terus-terang, ia bukanlah satu isu yang besar. Baik Pakatan mahupun Barisan Nasional, isu-isu yang diangkat sebenarnya isu-isu yang sangat remeh dan bersifat KEBODOH-BODOHAN.

Mat Sabu mengangkat isu komunis... maka seluruh negara bertepuk tampar sakan sebab marah dengan kenyataan Mat Sabu kerana memperwirakan Mat Indera dan komunis di samping memperkecil-kecilkan sumbangan para pemimpin UMNO seperti Tunku Abdul Rahman dan Onn Jaafar.

Anwar Ibrahim dengan cerita PUNGGUNG dan KOTE BENGKOKnya sentiasa mencari-cari ruang untuk membangkitkan emosi rakyat. Isu-isu lain yang dibawa oleh Anwar Ibrahim sekadar untuk menyokong kejahatan KOTE BENGKOKnya dan tidak lebih daripada itu. Ia ibarat menyimbah petrol di dalam api yang sedang menyala. Lebih marak nyalaannya, lagi mudah Anwar menyelamatkan diri dari hukuman. Lagi cepat rakyat memberontak, lagi cepat KOTE BENGKOKnya boleh bermaharajalela tanpa sebarang ancaman bahaya.

Hakikatnya rakyat di bawahan sentiasa dipermain-mainkan dengan pelbagai isu yang tidak sepatutnya diambil berat. Senang cerita, isu-isu yang diutarakan semuanya isu-isu bersifat peribadi dan tidak ada kena-mengena dengan rakyat.

Isu cincin 24 juta ringgit, adalah isu balas dendam dan isu untuk memalukan Rosmah Mansor. Ia tidak ada kena-mengena dengan rakyat langsung, kecuali Chegu Bard yang kata bahawa ia isu rakyat.

Sedangkan isu rakyat yang sebenarnya iaitu penanggungan kos berlebihan, tidak pernah diambilkira. Kalau ada disebut pun, sekadar untuk menaikkan Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat, bukan untuk rakyat. Perjuangan terhadap rakyat, tidak dilakukan oleh ahli-ahli politik dengan sewajarnya. Masing-masing menjadikan isu untuk diri mereka dan parti yang mereka wakili.

Kalau Anwar kata, kos hidup rakyat semakin tinggi, susulannya ialah, pilih Pakatan Rakyat, maka kos akan turun automatik. Satu pembohongan yang sangat nyata dan sebenarnya mengajak rakyat untuk terus jadi bodoh.

Sedangkan di pihak kerajaan pula, alasan yang diberikan ialah kos perlu diserap. Harga perlu diseimbangkan dengan harga dunia. Harga di Malaysia jauh lebih murah berbanding harga di negara-negara jiran. Dan seribu satu macam alasan lain yang bersifat MEMBODOH-BODOHKAN rakyat sahaja.

Kehidupan dan kesejahteraan rakyat, tidak hanya boleh dijamin oleh politik yang stabil dan perancangan yang lebih teliti, sebaliknya berdasarkan BERAPA BANYAK DUIT YANG RAKYAT ADA selepas mereka berbelanja untuk barangan keperluan.

Sebarang kenaikan yang dibuat oleh kerajaan, akan menambahkan beban kepada rakyat. Tidak guna cerita tentang kejayaan kerajaan menarik pelaburan yang berjumlah ratusan bilion ringgit kalau rakyat sebenarnya tidak melihat sendiri keuntungan itu di dalam dompet dan kocek mereka.

Justeru, kenaikan cukai kad prabayar yang diluluskan oleh kerajaan yang enggan mengurangkan perbendaharaan negara tetapi memaksa rakyat untuk menampung tekanan dan permintaan syarikat-syarikat korporat sebenarnya meletakkan kerajaan ke jurang kehancuran.

Tidak keterlaluan kalau dikatakan 6% punya fasal, Kerajaan Barisan Nasional akan menjadi kerajaan dalam muzium seperti kerajaan Parti Nasional pimpinan Sukarno yang hanya wujud dalam buku teks mereka sahaja!!!

Petikan asal Dari - Parpu Kari

Pasangan Kekasih Minum Racun | Lelaki Mati Dipelukan Teman Wanita


Kisah cinta bak ‘Romeo dan Juliet’ sepasang kekasih yang sepatutnya mengecapi kebahagiaan berakhir dengan tragedi apabila si lelaki maut manakala teman wanitanya pula parah selepas mereka meminum racun serangga setelah kecewa hubungan itu dihalang keluarga.

Kejadian pukul 8 pagi di sebuah rumah di Taman Bunga Sejati, Rantau dekat sini semalam itu mengakibatkan Muhammad Faizal Raj Abdullah, 28, mati di tempat kejadian manakala Zuzziana Rahmat, 18, pula parah dan dirawat di Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ) Seremban di sini.

Difahamkan, Muhammad Faizal yang baru beberapa bulan memeluk Islam berasal dari Nilai manakala Zuzziana berasal dari Sungai Pelek, Selangor.

Pasangan itu ditemui dalam keadaan berpelukan di lantai ruang tamu oleh jiran mereka, Suthir Baba, 26, sebaik dia pulang dari kerja.

Selain bekas minuman berisi sejenis cecair berwarna putih disyaki racun serangga, turut dijumpai dekat pasangan itu ialah sekeping nota yang tertulis mereka berbuat demikian kerana kecewa selepas hubungan cinta dihalang keluarga.

Mengimbau semula kejadian itu, Suthir memberitahu, sebaik sampai di rumah, dia ternampak wanita berkenaan keluar rumah untuk membuka pintu pagar sebelum masuk semula.

Katanya, tidak lama kemudian, dia merasa pelik apabila terdengar bunyi orang bernafas dengan kuat dari dalam rumah mangsa.

“Saya kemudian mengajak beberapa lagi jiran untuk meninjau dan terkejut apabila mendapati wanita itu sudah terbaring di dada Muhammad Faizal. Kedua-duanya sudah kejang dengan mulut masing-masing keluar buih.

“Kami kemudian cuba membawa kedua-dua mangsa ke dalam kereta milik Muhammad Faizal untuk dibawa ke hospital tetapi malang kenderaan itu pula gagal dihidupkan sebelum menghubungi ambulans,” ceritanya di sini semalam.

Berlian Golden Eye Dilelong dengan Harga RM8.42 juta

CLEVELAND - Satu berlian berwarna kuning yang dikenali sebagai Golden Eye dilelong pada harga AS$2.8 juta (RM8.42 juta).

Pemenang bidaan berlian itu tidak didedahkan kerana Perkhidmatan Marshal Amerika Syarikat (AS) akan memeriksa latar belkang pembeli baharunya terlebih dahulu.

Berlian itu dilelong kelmarin dengan 16 orang menyertai bidaan untuk memilikinya.

Ia merupakan milik seorang ahli perniagaan di Ohio, AS yang disabitkan dengan kesalahan penggubahan wang haram dan konspirasi.

Menurut pendakwa raya, ahli perniagaan itu cuba untuk menjual berlian itu dan sebuah hartanah yang pernah menjadi milik bekas petinju terkenal, Mike Tyson kepada seorang ejen Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) yang sedang menyamar pada harga AS$19.5 juta (RM58.64 juta) selain sebuah bot.

Berlian itu kemudian dirampas oleh kerajaan.

Bidaan di online bermula pada Selasa lalu dengan hanya empat pembida sebelum bertambah menjadi 16 pembida.

- Agensi

Shinta Bachir Tayang Buah Dada Untuk Filem Terbaru

SHINTA BACHIR terkenal dengan penampilan berani dalam filem-filem yang dibintanginya.

Terbaru, artis berusia 25 tahun ini nekad tampil seksi dengan menunjukkan sebahagian buah dadanya dalam filem terkininya, Mati Muda Di Pelukan Janda.

Shinta mengungkapkan sebelum menerima peranan itu, dia sudah memikirkan secara matang untuk melakukan adegan tersebut.

"Saya akan lakukannya dengan cara yang profesional," tegasnya.

Sebelum ini sempat tersiar khabar, pelakon itu bersetuju untuk tampil seksi kerana menerima bayaran yang mahal. Saat ditanya tentang hal tersebut, Shinta mengaku sudah jatuh hati dengan peranan yang ditawarkan.

"Saya terima peranan itu kerana tertarik dengan wataknya. Saya akan menjadi seorang janda yang nakal. Itu (watak) yang lebih saya utamakan," balas pelakon itu.

Malah dia juga sudah bersiap sedia dengan kontroversi yang bakal dihadapinya nanti. Dia juga berani menanggung impak yang bakal tercetus.

Katanya: "Jika esok nanti ia menjadi kontroversi, saya melihat itu sebagai satu tuntutan kerja saya dan saya melakukannya dengan profesional."

Gambar Pemandangan Jerubu Di Ibu Nagara Yang Semakin Buruk

Kawasan Nilai di Negeri Sembilan mencatatkan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat apabila ia terus meningkat kepada 105 pada pukul 5 petang berbanding 101 pada pukul 11 pagi dan 98 pada pukul 7 pagi semalam.


Menurut laman web Jabatan Alam Sekitar (JAS), Nilai merupakan satu-satunya kawasan yang berada pada tahap IPU tidak sihat manakala sebanyak 34 kawasan di seluruh negara berada pada tahap IPU sederhana dan 14 lagi pada tahap IPU baik.

IPU pada tahap di antara 0 dan 50 merupakan bacaan IPU baik, IPU sederhana (51-100), IPU tidak sihat (101-200), IPU sangat tidak sihat (201-300) dan IPU berbahaya (lebih 301).

Semalam Jabatan Alam Sekitar (JAS) menjangkakan keadaan berjerebu berterusan beberapa hari akan datang dan menasihatkan orang ramai supaya tidak melakukan pembakaran terbuka serta bekerjasama untuk memadamkan kebakaran kecil.

-Kosmo

Datuk Abdul Latif Nafi Jual Gelaran Datuk

"Saya tidak pernah jual sebarang anugerah termasuk anugerah Datuk."

Demikian tegas Datuk Undang Wilayah Naning ke-19, Datuk Abdul Latif Hashim mengenai isu penjualan anugerah darjah kebesaran yang membawa gelaran Datuk oleh Datuk Undang Wilayah Naning.

Menurutnya, dia sebagai Datuk Undang Wilayah Naning yang sah tidak pernah menjual anugerah darjah kebesaran atau melantik wakil untuk menjual anugerah berkenaan.

"Kami juga tidak merancang mengadakan majlis penganugerahan darjah kebesaran pada 20 Oktober ini kerana majlis seperti itu telah diadakan Mei lalu dan hanya akan diadakan sekali lagi pada Mei tahun depan.

"Oleh itu, jangan percaya jika ada yang mengatakan dia mewakili Datuk Undang Naning dan meminta bayaran bagi pengurniaan anugerah," katanya ketika ditemui di Balai Rasmi Undang Naning di sini semalam.

Kosmo! Selasa lalu melaporkan kebimbangan seorang ahli perniagaan yang hanya mahu dikenali sebagai Amin, 50-an, yang khuatir ditipu apabila diminta membayar sejumlah wang RM50,000 oleh seorang individu bagi tujuan pengurniaan darjah kebesaran yang membawa gelaran Datuk oleh Datuk Undang Wilayah Naning, Melaka.

Amin telah membayar RM5,000 sebagai wang pendahuluan dan suspek memberi jaminan gelaran itu akan disampaikan jika baki wang berkenaan dijelaskan secara berperingkat-peringkat menjelang istiadat di Alor Gajah pada 20 Oktober depan.

-Kosmo

Jadual Piala Malaysia 2011 Akan Dipinda

JADUAL perlawanan suku akhir sehingga final saingan Piala Malaysia 2011 akan diubah.

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) semalam telah memutuskan pindaan tersebut bagi memberikan laluan kepada skuad kebangsaan yang akan menentang Australia dalam satu perlawanan persahabatan pada 7 Oktober depan.

Naib Presiden FAM, Datuk Ha- midin Mohd. Amin (gambar) berkata, keputusan itu dibuat selepas mesyuarat khas kali ke-11 yang mana ahli-ahli jawatankuasa FAM telah bersetuju untuk meminda tarikh suku akhir pertama Piala Malaysia pada 10 Oktober nanti.

Menurutnya, perubahan tarikh tersebut adalah untuk memberi ruang kepada pemain-pemain skuad kebangsaan di bawah bimbingan Datuk K. Rajagopal yang akan berlepas pada 4 hingga 8 Oktober ini ke Sydney untuk aksi persahabatan menentang Australia.

"Suku akhir Piala Malaysia 2011 pusingan kedua berlangsung pada 14 Oktober, manakala separuh akhir pertama dan kedua akan bermula pada 18 dan 22 Okto- ber depan.

"Sementara tarikh final Piala Malaysia 2011 ditetapkan pada 29 Oktober," katanya ketika ditemui di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Katanya, pemain skuad kebangsaan masih boleh beraksi untuk kelab dan persatuan negeri masing-masing pa- da peringkat suku akhir pertama dan kedua.

Dalam masa yang sama, Hamidin juga menjelaskan status pemain- pemain bawah 23 tahun yang dipilih dalam lati- han pusat untuk ke Sukan SEA akan diberi pelepasan dua hari lebih awal daripada pasukan masing-masing yang menghadapi suku akhir Piala Malaysia.

"Ini kerana mereka juga akan terlibat dalam Kejohanan Vietnam Football Federation (VFF) yang bakal berlangsung pada 17 hingga 24 Oktober depan sebagai persiapan awal untuk memperta- hankan pingat emas Sukan SEA," katanya.

Dalam perkembangan lain, Ha- midin juga mengingatkan semua persatuan negeri dan kelab supaya menyelesaikan masalah tunggakan gaji pemain dan pega- wai jika mahu kekal beraksi dalam saingan Liga Super tahun depan.

Menurutnya, FAM tidak akan teragak-agak untuk menggantung mana-mana persatuan negeri dan kelab yang gagal menyelesaikan masalah tunggakan gaji para pemain dan pegawai sebelum 31 Oktober depan.

"Andai kata persatuan negeri dan kelab gagal menghantar dokumen yang sepatutnya dan juga gagal menyelesaikan isu tunggakan gaji pemain dan pegawai, pihak FAM tidak akan membenarkan pasukan itu beraksi di Liga Super 2012.

"Ini kerana, pihak FAM mahukan persatuan negeri dan kelab bertindak secara profesional dan juga, demi menjaga kebaikan bola sepak negara.

"Saya menyeru dalam tempoh dua bulan dari sekarang, selesai- kan segera masalah dalaman tersebut dan jangan memberikan alasan yang pihak FAM tidak pernah memberikan amaran kepada mana-mana pasukan," katanya.

Kelantan vs Johor FC 10 September 2011 | Kelantan Merendah Diri


MESKIPUN dilabel sebagai pasukan pilihan, juara bertahan Piala Malaysia, Kelantan tetap merendah diri.

Mereka tidak mahu mengambil mudah pertemuan dengan Johor FC dalam aksi kedua peringkat Kumpulan C saingan Piala Malaysia di Stadium Sultan Muhammed ke-IV, Kota Bharu malam ini.

Ketua jurulatihnya, Datuk M. Karathu mahu barisan pemainnya meneruskan rentak cemerlang seperti yang dipamerkan ketika menumbangkan Sarawak 2-0 dalam aksi pembukaan minggu lalu.

“Kejayaan menumbangkan Sarawak dalam perlawanan pembukaan itu merupakan permulaan yang baik buat Kelantan, jadi saya harap kita dapat meraih tiga mata dalam pertemuan malam esok (malam ini).

“Walaupun kita pernah menumbangkan mereka dalam saingan Piala FA dan liga lalu, namun saya tidak akan mengambil mudah pertemuan kali ini.

“Saya tahu Johor FC merupakan sebuah pasukan yang baik dan sukar untuk dikalahkan,” katanya ketika ditemui Kosmo! di Kota Bharu semalam.

Tambahnya, dia yakin Johor FC akan berjuang habis- habisan seterusnya mencipta kejutan untuk menumbangkan skuad The Red

Warriors.

Karathu berkata, para pemainnya sudah bersiap sedia dan tidak sabar untuk turun beraksi dalam perlawanan tersebut yang merupakan aksi pertama di gelanggang sendiri.

“Kita akan menurunkan barisan terkuat dalam pertemuan ini. Saya berharap para pemain dapat memanfaatkan setiap peluang yang dimiliki dengan menjaringkan gol bagi memastikan kita meraih kemenangan,” ujarnya.

Dalam pada itu, jurulatih yang kaya dengan pengala- man itu memberitahu, kemenangan dalam perlawanan ini cukup penting buatnya untuk mencerahkan peluang layak ke pusingan seterusnya.

“Kemenangan dalam perlawanan malam ini akan mencerahkan peluang buat The Red Warriors mengumpul mata maksimum dan melangkah ke saingan sete- rusnya,” ujarnya.

Datuk Abdul Aziz Nafi Skuad Johor Terlibat Rasuah

PEMAIN kami tidak terlibat dalam kegiatan mengatur keputusan perlawanan.


Demikian tegas Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) semalam yang yakin bahawa skuad Johor tidak terbabit dengan gejala rasuah meskipun seorang bookie ditahan polis dipercayai terbabit dalam mengendalikan pertaruhan pada perlawanan Piala Malaysia ketika aksi menentang Kedah di Stadium Larkin, Selasa lalu.

Naib Presiden 1 PBNJ, Datuk Abdul Aziz Sapian berkata, meskipun terkejut dengan perkara tersebut, beliau yakin skuad Johor bebas daripada gejala negatif itu.

Katanya, ini berdasarkan pihaknya sentiasa memantau aktiviti para pemain dan pengurusan yang dilakukan dengan kerjasama pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

-Kosmo

“Di peringkat dalaman, kita telah mengambil langkah-langkah awal dalam menangani masalah rasuah termasuk mengadakan ceramah berkaitan rasuah kepada pasukan ini.

“Selain itu, kita sering memantau dan mengawal aktiviti serta para pemain tahu karier mereka akan musnah jika terbabit dengan rasuah,” katanya ketika ditemui pada majlis rumah terbukanya di Pulai Perdana, Johor Bahru semalam.

Turut hadir jurulatih Johor, Azmi Mohamed dan para pemain skuad berkenaan.

Akhbar semalam melaporkan, pihak polis menahan seorang lelaki berusia 28 tahun ketika sedang sibuk mengatur pertaruhan membabitkan perlawanan Johor dan Kedah menerusi telefon di tempat duduk utama di stadium berkenaan.

Penahanan kira-kira pada pukul 10.50 malam itu dilakukan hasil maklumat dan intipan sepasukan anggota Cawangan Kongsi Gelap, Maksiat dan Perjudian (D7) Johor.

Polis turut merampas dua telefon bimbit dan kertas catatan pertaruhan yang memaparkan jumlah pertaruhan membabitkan kedua-dua pasukan itu.

Abdul Aziz yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nusajaya berkata, isu bookie tersebut tidak mengganggu tumpuan skuad Johor pada perlawanan menentang Perak di Stadium Perak, Ipoh malam ini.

“Walaupun kalah kepada Kedah Selasa lalu, komitmen dan semangat skuad Johor tetap tinggi dan kita akan memberikan aksi terbaik di Perak nanti,” katanya.

Dalam pada itu, Azmi turut percaya para pemainnya tidak terbabit dengan aktiviti rasuah atau mengatur perlawanan.

Jelasnya, pihak pengurusan telah mengambil langkah sepatutnya dalam menangani isu tersebut dan ketika ini semangat skuad Johor tetap tinggi untuk beraksi dalam saingan Piala Malaysia musim ini.

“Saya lihat komitmen, semangat juang para pemain adalah tinggi dan mereka tidak tertekan untuk menghadapi perlawanan menentang Perak malam esok (hari ini).

“Meskipun Perak tanpa lima tonggak utama yang digantung lima perlawanan, kami tetap berhati-hati kerana pemain simpanan yang diturunkan pasti memberikan aksi terbaik agar terus mendapat kepercayaan untuk beraksi,” katanya.

Hari Terakhir Tun Zaki Tun Azmi Sebagai Ketua Hakim Negara

Tepat jam 5.09 petang hari ini, Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Tun Azmi mengakhiri perkhidmatannya sebagai pegawai tertinggi Badan Kehakiman negara di Istana Kehakiman di sini.

Usianya mencecah tempoh persaraan wajib 66 tahun, Isnin ini.

Terdahulu, majlis perpisahan dan memotong kek sempena sambutan harijadi beliau turut dianjurkan oleh warga kerja Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan.
Beliau yang diiringi isterinya, Toh Puan Nik Sazlina Mohd Zain mengucapkan salam perpisahan kepada lebih 500 warga kerja pejabat itu termasuk hakim-hakim Mahkamah Persekutuan dan Mahkamah Rayuan.

Selepas berkhidmat bagi penggal hampir empat tahun sebagai Ketua Hakim Negara, Zaki membawa banyak perubahan kepada badan kehakiman serta berjaya mengurangkan kes-kes tertangguh di semua peringkat yang telah mempercepatkan sistem pengadilan di negara ini.

Menggantikan Zaki ialah Hakim Besar Malaya, Tan Sri Ariffin Zakaria, berkuat kuasa Isnin ini.

Sementara itu, dalam ucapannya, Zaki berterima kasih kepada semua warga kehakiman yang menyumbang kepada peningkatan reputasi badan kehakiman negara.
Dalam sebuah negara demokrasi, beliau berkata, mahkamah merupakan organ kerajaan yang penting dan martabat sesebuah negara itu akan terjejas sekiranya mahkamahnya tidak berfungsi dengan baik.

"Pembaharuan yang kita lakukan baru-baru ini telah meningkatkan martabat negara kita.

"Proses, pembaharuan serta membaik pulih badan kehakiman kita adalah hasil usaha seluruh warga kehakiman negara...kejayaan ini adalah hasil usaha serta dedikasi seluruh warga badan kehakiman negara.

"Kenangan saya yang paling berharga adalah hadirin semua yang telah menyumbang dan berkhidmat kepada Badan Kehakiman Negara kita. Saya sangat terharu dengan sokongan semua pihak," katanya.

Zaki turut menyarankan semua warga kehakiman terus memberikan komitmen kepada Ketua Hakim Negara yang baru.

"Saya berharap anda semua melihat kerja anda sebagai suatu amal kebaikan yang akan dibalas suatu hari nanti dan bukan semata-mata untuk mendapatkan ganjaran dalam bentuk material," katanya.

Sambil menceritakan kenangan manis ketika bertugas sebagai Ketua Hakim Negara, Zaki berkata antaranya ialah "seronok duduk di Putrajaya yang tiada mat rempit bawa motor laju-laju". - BERNAMA

Ikuti Blog Ini

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons